Cholesterol jest to związek organiczny z grupy steroli, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Część cholesterolu jest produkowana przez organizm - głównie w wątrobie, skąd dalej wraz z krwią dociera do wszystkich komórek organizmu. Część jest dostarczana z zewnątrz wraz z pożywieniem. Jego źródłem w diecie są tłuszcze zwierzęce oraz produkty pochodzenia zwierzęcego. 

Na całkowity cholesterol składa się tzw. dobry i zły cholesterol. Są to potoczne nazwy dwóch lipoprotein - LDL ("zły" cholesterol) i HDL ("dobry" cholesterol).

Normy poziomu cholesterolu we krwi:

  • Cholesterol całkowity norma: <190mg/dl,
  • HDL tzw. „dobry” cholesterol - wyższe wartości to lepszy wynik: 
    u mężczyzn > 40 mg/dl 
    u kobiet > 45 mg/dl
  • LDL tzw. „zły” cholesterol - niższe wartości to lepszy wynik: do 115 mg/dl,
  • Trójglicerydy norma: do 150 mg/dl.